با وجود همه پیشرفتهایی که جستجوی گوگل در چند سال اخیر داشته، ممکن است این سوال هنوز ذهن برخی از کاربران را قلقلک دهد که «آیا هنوز هم جای پیشرفت هست؟» جواب این سوال مثل روز روشن است؛ قطعا بله! بیشمار چالش و مسئله مطرح است که اگر حل شود، اگر پیشرفت کند، تجربه جستجو برای من و شمای کاربر بارها بهتر از امروز خواهد بود. الگوریتم mum گوگل، نقطه عطف جدیدی در هوش مصنوعی برای درک اطلاعات توسط موتورهای جستجو است.
فهرست مطالب
الگوریتم mum گوگل را چقدر می شناسید؟
Google Multitask Unified Model (MUM) یا مدل چند وظیفهای متحد یک فناوری جدید برای پاسخ به سوالات پیچیدهای است که عملاً پاسخ مستقیمی ندارند. این ابزار دست به دست هوش مصنوعی داده تا جستجو آنلاین افراد را ساده کند. این سیستم برای درک مقایسههای ضمنی در یک کوئری جستجو و ارائه مناسبترین پاسخ طراحی شد. مثالی که گوگل در سخنرانی معرفی این الگوریتم ارائه داد، مدل آماده شدن برای پیاده روی در دل دو کوهستان متفاوت بود.
تصویر 1
الگوریتم mum گوگل؛ مغز موتور جستجو
مدل mum در واقع مدل پیشرفتهی موتور جستجوی گوگل است که مانند سایر مدلهای محبوب پیشرفته زبان مانند GPT-3 یاLaMDA ، نیز بر اساس معماری ترانسفورماتور ساخته شده است.BERT (مدل قبل از MUM) از این نظر با این الگوریتم مشابه است، تفاوت اصلی آنها فقط در این است که مدل MUM هزار برابر قدرتمندتر است.
مشکل اصلی الگوریتم mum که باید هرچه زودتر حل شود، «نیاز به تایپ کوئریهای فراوان و جستجوهای فراوان برای دستیابی به پاسخ مورد نیاز» است. الگوریتم mum گوگل از قدرت خود برای پرسشهایی که پاسخ سادهای ندارند کمک میگیرد تا این موتور جستجو بتواند کارهای پیچیده را مدیریت کند.
این الگوریتم نه تنها قابلیت درک زبان را دارد؛ بلکه میتواند آن را تولید کند! طوری آموزش دیده تا بتواند 75 زبان مختلف را بفهمد و فعالیتهای مختلف را همزمان انجام دهد، چنین قابلیتی این امکان را به او میدهد تا نسبت به مدلهای قبلی درک کاملتری از اطلاعات و دانش جهان داشته باشد.
یادمان نرود که mum یک الگوریتم چند حالته است؛ میپرسید یعنی چه؟ یعنی اینکه اطلاعات را از طریق متن و تصاویر و در آینده احتمالاً از طریق فیلم و صدا دریافت میکند.
تصویر 2
اصلا چرا الگوریتم mum گوگل؟
مشکلی که در بالا مطرح کردیم، یعنی «نیاز به تایپ کوئریهای فراوان و جستجوهای فراوان برای دستیابی به پاسخ مورد نیاز» چالشی نیست که بتوان از کنار آن به راحتی عبور کرد.
ماموریت و هدف اصلی گوگل این است که اطلاعات را برای همه کاربران قابل دسترسی و مفیدتر کند و پیشرفت هوش مصنوعی مرز توانمندی محصولات گوگل را جا به جا میکند. در طول دو دهه گذشته و قبل تر از آن هدف اصلی این بود که نه تنها درک بهتری از اطلاعات وب، بلکه درک بهتری از جهان اطراف ایجاد شود؛ چرا؟ چون اطلاعات تا زمانی که درک نشود، مفید واقع نخواهد شد و اگر چنین اتفاقی بیفتد، فرضاً بهتر درک میشود که کاربر یک دانش آموز است که سعی میکند از راه دور یک موضوع پیچیده جدید را یاد بگیرد، یک مسئول مرکز مراقبت بهداشتی است که به دنبال اطلاعات قابل اعتمادی در مورد واکسن COVID است یا فردی است که به دنبال بهترین مسیر برای رسیدن به خانه میگردد.
امروزه یكی از سختترین مشكلات موتورهای جستجو حل مسائل پیچیده است. فرضاً اگر سوالی که از گوگل میپرسیم «نحوه برنامه ریزی كارها در طول سفر خانوادگی» باشد، در حالت عادی برای یافتن پاسخ این دست سوالات که کوئریهای پیچیده به حساب میآیند، به جستجوهای بیشتری نیاز است و بطور متوسط برای مردم عادی تا 8 بار جستجو لازم است.
یکی دیگر از مزایای بزرگ این فناوری توانایی رفع موانع زبانی است؛ الگوریتم mum گوگل قادر است دانش را از هر منبعی به هر زبانی منتقل کرده و از این اطلاعات برای یافتن مرتبطترین نتایج در زبان مورد نظر ما استفاده کند.
تصویر 3
الگوریتم جدید گوگل چطور کار میکند؟
گوگل برای توضیح این الگوریتم چنین مثالی را مطرح میکند:
یک کوهنورد به تازگی یک سفر پیاده روی در دل کوه آدامز (در ایالت واشنگتن) را به پایان رسانده و قصد دارد اینبار کوه فوجی (در ژاپن) را فتح کند و اکنون میخواهد بداند که برای این سفر باید چه چیزهایی بردارد و چطور آماده شود.
امروز گوگل شاید بتواند در این زمینه به ما کمک کند؛ اما به جستجوهای متفکرانه زیادی نیاز دارد. ابتدا باید به دنبال ارتفاع کوه، میانگین دمای فصل، میزان دشواری مسیرهای پیاده روی، تجهیزات مناسب، و باقی موارد باشیم. در نهایت پس از جستجوهای فراوان، پاسخ مورد نظر حی و حاضر پیش روی ماست.
حال اگر بخواهیم این سوال را از یک کوهنورد که تجربه فراوانی در این زمینه دارد بپرسیم، تنها یک سوال کافی است و آن اینکه «برای این سفر باید چطور آماده شوم؟» تا جوابی تمام و کمال دریافت کنیم.
موتورهای جستجوی امروزی آنقدر پیچیده نیستند که بتوانند مثل یک متخصص پاسخ دهند؛ اما گوگل با فناوری جدید Multitask Unified Model در آستانه کمک به این نوع نیازهای پیچیده است تا تعداد جستجوهای لازم برای یافتن پاسخ کاهش یابد.
برگردیم به همان مثال پیاده روی در کوه فوجی، الگوریتم mum گوگل درک میکند که داریم دو کوه مختلف را مقایسه میکنیم؛ این یعنی اطلاعات مربوط به ارتفاع و مسیر هر کوه در پاسخ به این سوال دخیل است؛ بنابراین این الگوریتم میفهمد که «ارتفاع کوهها تقریباً یکسان است؛ این منطقه در فصل پاییز بارانی است، پس احتمالاً باید کت ضد آب به همراه داشت»؛ همچنین میتواند با مراجعه به مقالات، فیلمها و تصاویر مفید در سراسر وب، توضیحات جانبی و مفید دیگری برای کاوش عمیقتر در مورد مسئله مانند تجهیزات مورد نیاز این سفر را ارئه دهد.
یک موضوع مهم دیگر توانایی جمع آوری اطلاعات از زبانهای مختلف است؛ فرضاً ممکن است درباره کوه فوجی اطلاعات مفیدی به زبان ژاپنی در وب موجود باشد که اگر به زبان ژاپنی جستجو نکنیم، احتمالاً اصلاً چشممان هم به آنها نخورد؛ اما mum میتواند دانش را از هر منبعی به هر زبانی منتقل کند و از این اطلاعات برای یافتن بهترین و نزدیکترین نتایج به زبان کاربر استفاده کند. همچنین وقتی فرضاً به دنبال اطلاعات بازدید از کوه فوجی می گردیم، ممکن است نتایجی چون اماکن جذاب اطراف، بهترین چشم انداز کوه، مغازههای معروف خرید سوغاتی یا تمام اطلاعاتی که بیشتر در طول تحقیق به زبان ژاپنی یافت میشود را هم در لحظه در اختیارمان قرار دهد.
الگوریتم mum میتواند سئو را از رده خارج کند
قبل از معرفی این الگوریتم، BERT تا حد زیادی تأثیر استفاده از کلمات کلیدی در رتبه بندی صفحات وب را کم کرد. سیستم اکنون بیشتر به این مسئله اهمیت میدهد که آیا یک صفحه وب به درخواست کاربر پاسخ می دهد یا نه، حتی اگر کلمات کلیدی آنقدر که باید در متن تکرار نشده باشد.
الگوریتم mum گوگل قادر است انقلابی در صنعت موتورهای جستجو ایجاد کند که مفهوم سئو را بطور کامل منسوخ می کند. کاربران دیگر مستقیماً دنبال صفحات وب نخواهند بود، خیلی راحت از MUM پرس و جو می کنند و این الگوریتم دقیقاً مثل دستیار شخصی انسانی پاسخ می دهد. کلمات کلیدی در این الگوریتم اهمیت چندانی ندارند.
اصلاً چرا این همه تلاش کنیم چگالی کلمات کلیدی را رعایت کنیم وقتی الگورتیم mum گوگل حتی بدون کلیدواژه حرفمان را میفهمد؟
ایده بهینه سازی محتوا برای این الگوریتم هیج معنای خاصی ندارد؛ زیرا عملاً دیگر راهی مستقیمی برای بازی با موتور جستجو وجود نخواهد داشت و از آنجا به بعد محتوا نویس صرفاً برای انسانها مینویسد، نه برای موتورهای جستجو!
تصویر 4
تحولات جدید ویژگی «About This Result»
با وجود به روزرسانیهای ویژگیAbout This Result ، کاربران میتوانند قبل از کلیک بر روی لینک مطلب و خواندن محتوا، اعتبار منابع نتیجه را در صفحات نتیجه موتور جستجو ارزیابی کنند و جزئیات یک وب سایت را از جمله شرح آن اولین باری که ایندکس میشود و میزان امنیت آن ارتباط را قبل از بازدید تعیین کنند.
کلام آخر
قدرت الگوریتم mum گوگل به چند زبانه بودن، چند وظیفهای بودن و بیش از همه به ماهیت چند حالته آن متکی است. این الگوریتم بیشک انقلابی در موتورهای جستجو به راه میاندازد که احتمالاً تأثیرات BERT در سال 2021 را چندین و چند برابر میکند. البته آن زمان که BERT بیرون آمد، کاربران در آن زمان تفاوت چندانی در عملکرد موتورهای جستجو ندیدند. بیایید صبر کنیم تا زمانی فرا برسد که دیگر نیازی به جستجوی چیزی نباشد و در عوض بتوانیم به سادگی کوئریهای خود را به زبان طبیعی برای هوش مصنوعی قدرتمند بنویسیم و او پاسخ سوالمان را برایمان پیدا کند. فقط میتوانیم صبر کنیم تا ببینیم آن زمان چه اتفاقی برای سئو میافتد.