امروزه تمام افرادی که در فضای اینترنت به دنبال راه اندازی و طراحی وب سایت هستند، میدانند که سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو یکی از موارد الزامی است که باید به آن توجه زیادی شود. البته فرایند سئو شامل سه روش سئو داخلی، سئو خارجی و سئو تکنیکال میشود که در این مطلب، روی مورد آخر تمرکز خواهیم کرد. جالب است که بسیاری از افراد، تصورات عجیب و ترسناکی از روش تکنیکال در ذهن خود پرورش دادهاند، اگر شما نیز جزء این دسته هستید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
فهرست مطالب
سئو تکنیکال چیست ؟
سئو تکنیکال یکی از روشهای بهینهسازی سایت است که روی بهینهسازی مشکلات فنی سایت تمرکز دارد. در واقع بیشتر اقدامات این روش با موتور جستجو، مسائل فنی، رباتها، کدهای برنامهنویسی و … ارتباط دارند. به عبارتی دیگر، هدف اصلی پیادهسازی سئو تکنیکال، تسهیل فرایند ایندکس کردن برای رباتهای موتورهای جستجو و اصلاح ساختار برای بهبود تجربه کاربری میباشد.
اهمیت این موضوع از آن جهت است که هدف اصلی گوگل و سایر موتورهای جستجو، نمایش باکیفیتترین نتایج به کاربران است. در نتیجه گوگل معیارهای زیادی را در نظر گرفته و توسط رباتهای خود، صفحات سایت را ارزیابی میکنند. برخی از این معیارها مربوط به بهینهسازی تجربه کاربری مانند افزایش سرعت سایت میباشند و سایر معیارها به خزندهها کمک میکنند که بهتر محتوا و هدف صفحات شما را درک کنند مثل استراکچر دیتای صفحات سایت. چنانچه در بهبود وضعیت فنی سایت موفق عمل کنید، بهبود رتبه خود را در صفحه نتایج جستجوی گوگل تضمین کردهاید.
البته باید توجه داشته باشید، همانطور که سئو تکنیکال موجب بهبود وضعیت ایندکس شدن و ارتقای تجربه کاربری سایت میشود، عدم توجه به آن میتواند عواقب سنگینی داشته باشد. به عنوان مثال با درج اشتباه اسلش در فایل robots.txt ممکن است اجازه دسترسی به سایت را از موتورهای جستجو سلب کنید.
چک لیست طلایی سئو تکنیکال
در این بخش از مطلب چند مورد را معرفی میکنیم که در بهینهسازی سایت باید به آنها توجه شود.
افزایش سرعت لود سایت
امروزه سرعت بالای بارگذاری سایت به یکی از مسائل کلیدی تبدیل شده است؛ زیرا کمتر کاربری حاضر است که برای لود صفحه، بیشتر از چند ثانیه صبر کند. بر اساس مطالعات انجام شده، بیشتر از 50 درصد کاربران در صورتی که صفحه طی 3 ثانیه بارگذاری نشود، آن را ترک میکنند. همین مساله موجب افزایش نرخ خروج کاربران شده و از محبوبیت شما نزد گوگل کاسته خواهد شد. همچنین با افزایش سرعت لود سایت، علاوه بر بهبود رتبه نتایج جستجو، تجربه کاربری سایت به شدت ارتقا پیدا میکند. اگر میخواهید سرعت لود صفحات سایت خود را ارزیابی کنید، ابزارهای زیادی برای این کار معرفی شدهاند.
واکنشگرا بودن صفحات سایت
امروزه حدود 70 درصد کاربران اینترنت برای جستجو در سطح وب، از گوشیهای هوشمند و تبلتها استفاده میکنند. با توجه به تفاوت ابعاد صفحه نمایش گوشی هوشمند، تبلت و دسکتاپ، طبیعی است که محتویات سایت به شکل متفاوتی نمایش داده شود. در صورتی که سایت واکنشگرایی نداشته باشید و کاربران موبایل هنگام جستجو در سایت شما دچار سردرگمی شوند، 70 درصد بازدیدکنندگان خود را از دست دادهاید.
در نتیجه واکنشگرایی را میتوان جزء مهمترین موارد چک لیست سئو تکنیکال دانست که باید کدنویسی یا قالب سایت را بهینهسازی کرد. برای اطلاع از وضعیت رسپانسیو بودن سایت خود میتوانید از ابزار PageSpeed Insights استفاده کنید. مطمئنا گوگل سایتهای غیرواکنشگرا را در رتبههای پایین قرار میدهد.
بهینهسازی فایل robots.txt
فایل robots.txt نوعی فایل متنی است که رباتهای پیش از ارزیابی سایت به آن مراجعه میکنند و طبق دستوراتی که در کدهای آن مشخص شده، عمل میکنند. در واقع با استفاده از این فایل به خزندهها دستور میدهید که چه صفحاتی را ایندکس کنند و چه صفحاتی را نادیده بگیرند. با بهینهسازی این فایل، از ایندکس شدن صفحات خود اطمینان حاصل کنید.
بهینهسازی استراکچر دیتا
یکی دیگر از اقدامات اساسی در سئو تکنیکال بهینهسازی استراکچر دیتا است. موتورهای جستجو با استفاده از الگوریتمهای مشخص، میزان کیفیت محتوای صفحه را تشخیص میدهند. به عنوان مثال با ارزیابی چگالی کلمات کلیدی، محتوای چند رسانهای و … در متون صفحه، جایگاه سایت را تعیین میکند. البته این الگوریتمها قادر به تشخیص محتوای خود صفحه نیستند. در نتیجه از کدهای استراکچر دیتا استفاده میشود تا گوگل بتواند محتوای اصلی را نیز تشخیص دهد. از جمله مزایای کدهای استراکچر دیتا میتوان به نمایش ستاره، قیمت و … در صفحه نتایج گوگل اشاره کرد.
ایجاد سایت مپ
نقشه سایت یا sitemap.XML همانند robot.txt نوعی فایل متنی است که کدهای XML در آن مشخص شده و در ریشه هاست سایت قرار میگیرد. به عبارت دیگر، سایت مپ به فایلی گفته میشود که لینک تمام صفحات در آن قرار گرفته است. این فایل به موتورهای جستجو کمک میکند که بهتر آدرس هر یک از صفحات شما را شناسایی کنند و کاربرد اصلی آن، بالا بردن شانس ایندکس شدن تمام صفحات است.
اقدامات امنیتی سایت
یک وبسایت ایدهال باید قادر به تضمین امنیت فنی سایت، امنیت اطلاعات کاربران و حسابهای آنها باشد. کافی است رباتهای گوگل متوجه نفوذ هکرها به سایت شوند تا رتبه شما کاهش پیدا کند. اگر از قالب های آماده وردپرس استفاده می کنید و تعداد زیادی پلاگین بر روی سایت خود نصب کرده اید مطمئن شوید یک افزونه امنیتی هم در کنار آنها داشته باشید.
نصب SSL
یکی از مهمترین اقداماتی که در جهت بهبود امنیت سایت میتوان انجام داد، استفاده از گواهینامه SSL یا پروتکل HTTPS است. استفاده از پروتکل HTTPS علاوه بر اینکه امنیت وب سایت شما را افزایش می دهد بلکه سرعت بارگذاری سایت را نیز بالا می برد. امروزه نصب این پروتکل از سوی گوگل اجباری می باشد.
اصلاح لینکهای خراب و خطای 404 (لینک های شکسته)
برطرف کردن ارور 404 و اصلاح لینکهای شکسته جزء مهمترین موارد چک لیست سئو تکنیکال محسوب میشود. چرا که با باز شدن یک صفحه خراب میتواند آسیب بزرگی به تجربه کاربری وارد کند. زیرا زمانی که کاربر وارد یک لینک سایت میشود و محتوایی برای آن دریافت نمیکند، میزان رضایت او کاهش خواهد یافت. البته خزندههای گوگل بیشتر از کاربران در لینکها جستجو میکنند و از طریق آن به نقاط مختلف سایت دسترسی پیدا میکنند.
ساختار استاندارد و بهینه حلقه گم شده سئو تکنیکال
شما برای اینکه کاربران و موتور های جستجو را به درستی راهنمایی کنید باید از ساختار درختی استفاده کنید همچنین نباید از استفاده از این ساختار مخصوصا در سایت های فروشگاهی زیاده روی کنید. استفاده درست از فیلتر ها می تواند گام های پیمایش را بهینه تر کند.
استفاده از Breadcrumb
یکی دیگر از مواردی که می تواند سئو سایت شما را بهبود بخشد بردکرمب می باشد . بردکرمب ها به کاربر مسیری که پیموده اند یا در آن قرار دارند را نشان می دهد.
اضافه کردن همین نوار ساده به وب سایت می تواند نرخ پرش وب سایت شما را کاهش دهد و استفاده از وب سایت شما را برای کاربران ساده تر کند.
بررسی URL های وب سایت
استفاده از کلمات مناسب در ساختار URL ها همچنین فایل های رسانه ای یکی از اقدام مهم در وب سایت می باشد. لینک های کوتاه می تواند باعث افزایش نرخ ورود شود. ما قبلا یک مقالعه جامع در مورد URL های وب سایت منتشر کرده ایم که می توانید در بهترین ساختار URL ها آن را مشاهده کنید.
جمعبندی سئو تکنیکال
همانطور که مشاهده کردید، سئو تکنیکال شامل اقدامات اساسی در زمینه اصلاح ساختار فنی سایت و بهبود تجربه کاربری است. در این مطلب 11 مورد از موارد چک لیست سئو تکنیکال را به صورت کلی به شما معرفی کردیم و امیدواریم با این مطلب، شما را در زمینه بهینهسازی سایتتان همراهی کرده باشیم. اگر در هر یک از موارد بالا مشکلی داشتید کارشناسان ما خوشحال می شوند شما را راهنمایی کنند.